Doar Povesti

1 MARTIE

Martisor

S-a dus si luna februarie…mai întoarcem o fila din calendar…si a venit primăvara! Asta pentru ca romanii sărbătoresc venirea primăverii intr-un mod unic, la începutul lunii martie. După vechiul calendar roman, 1 Martie era prima zi din an si se celebra sărbătoarea “Matronalia” la care se desfăşurau serbările lui Marte, zeul forţelor naturii, al primăverii si al agriculturii.

An de an de 1 Martie ne recăpătam speranţa, optimismul, credinţa in mai bine si sporul in toate. Martie este momentul in care oamenii încep sa caute primul ghiocel, ca semn al venirii primăverii cu adevărat. Acum frigul începe sa se împletească cu razele soarelui, întunericul cu lumina si după o iarna grea cu omăt mare învinge viata, primăvara, soarele. Acest triumf al reînvierii si regenerării este invocat prin Mărţişorul pe care-l dăruim celor dragi, ca mic semn ce ne dorim sa le aducă fericire si noroc.

Probabil toţi ştiu ca de 1 Martie dăruim mărţişoare sau primim mici simboluri ale primăverii, mărţişoarele, dar probabil putini dintre noi cunosc povestea mărţişorului ori s-au întrebat ce simbolizează si de unde a pornit obiceiul ,,purtatul mărţişorului”…

CE ESTE MARTISORUL?
Semnificaţia mărţişorului a rămas aceeaşi de-a lungul timpului: este un simbol al primăverii,al revenirii la viata. El ne aduce optimism si credinţa. Forma acestuia s-a schimbat in timp. La început mărţişorul era simbolizat printr-o moneda. Mai târziu apărea sub forma unor mici pietre de râu vopsite in alb si roşu înşirate pe o aţă. Acum mărgelele frumos colorate, ceramica si florile le-au luat locul.

CUM A APARUT MARTISORUL?
Ei bine…iată povestea mărţişorului… Odată soarele coborî într-un sat, la hora, luând chipul unui fecior. Un zmeu l-a pândit si l-a răpit dintre oameni, închizându-l într-o temniţa. Lumea se întristase. Pasările nu mai cântau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai râdeau. Nimeni nu îndrăznea sa-l înfrunte pe zmeu.

Dar într-o zi, un tânăr voinic s-a hotărât sa plece sa salveze soarele. Mulţi dintre pământeni l-au condus si i-au dat din puterile lor ca sa-l ajute sa-l biruie pe zmeu si sa elibereze soarele. Drumul lui a durat 3 anotimpuri: vara, toamna si iarna. A găsit castelul zmeului si au început lupta. S-au înfruntat zile întregi până când zmeul a fost doborât. Slăbit de puteri si rănit, tânărul elibera Soarele.

Acesta se ridica pe cer înveselind si bucurând lumea. A reînviat natura, oamenii s-au bucurat, dar viteazul n-a ajuns sa vadă primăvara. Sângele cald din răni i s-a scurs în zăpada. Pe când acesta se topea, răsăreau flori albe, ghioceii, vestitorii primăverii. Până si ultima picătura de sânge se scurse în zăpada imaculata. Muri. De atunci tinerii împletesc doi ciucuraşi: unul alb si unul roşu. Ei le oferă fetelor pe care le iubesc sau celor apropiaţi.

Rosul înseamnă dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sângelui voinicului. Albul simbolizează sănătatea si puritatea ghiocelului, prima floare a primăverii.

CARE SUNT ORIGINILE MARTISORULUI?
La originile mărţişorului a stat o moneda de aur sau de argint, după alte surse, la care se ataşa o sfoara făcuta din doua fire răsucite, una roşie si alta alba ( sau alb si negru), ce semnificau lupta vieţii asupra morţii, a sănătăţii împotriva bolii si care era purtata in general de persoanele sensibile (copii si fetele tinere). Exista credinţa, conform căreia, aceasta amuleta aducea noroc si fericire.

PRIMUL MARTISOR
Poate o sa râdeţi…dar legenda mărţişorului spune ca:

Umblând cu oile prin pădure si torcând lâna din furca Baba Dochia a găsit o para, i-a făcut o “borta” si a legat-o cu un fir de aţa, asta se întâmpla intr-o zi de 1 Martie si de atunci s-a extins obiceiul. Insa despre mărţişor a început sa se vorbească mai târziu, primele informaţii fiind furnizate de folcloristul Simion Florea Mihai.

 

Obiceiuri de mărţişor
Este datina ca părinţii sa lege la 1 martie copiilor săi cate o moneda la gat sau la mana. Scopul punerii sau legării mărţişorului este de a avea noroc in decursul anului, sa fie sănătoşi si curaţi ca argintul cu venirea primăverii si peste vara sa nu-i apuce si scuture frigurile. Punerea mărţişorului se face de regula in zorii zilei, pana nu răsare soarele.
Cu apa din neaua de 1 Martie se spală fetele peste tot anul pentru a fi frumoase si drăgăstoase
In ziua de 1 Martie se leagă la fiecare pom roditor fir roşu, ca sa facă poame multe.
La luna plina se scoate bănuţul de la gat si se cumpăra cu el caş dulce si vin roşu pentru ca fetele sa aibă culoarea caşului si sa fie rumene ca vinul.
Daca de 1 Martisor e vreme frumoasa atunci vom avea o primavara luminoasa.

Martisorul de astazi
In zilele noastre, martisorul este un simbol al primaverii care va sa vina, iar realizarea lui a devenit o adevarata opera de arta. Oamenii ofera cu multa placere de 1 Martie martisoare celor pe care ii iubesc, ca simbol al admiratiei lor, ca respect si stima speciala pentru doamne si domnisoare.
Din pacate, am ajuns sa ne temem de kitsch-uri. Si vedem uneori nejustificat kitsch-urile in orice obiect care nu ne place. Kitsch-ul este in mod obisnuit asociat copiilor de obiecte celebre (cum ar fi Turnul Eiffel in miniatura, din plastic) sau combinatiilor nefericite de materiale sau stiluri(desi e discutabil acest aspect daca ne gandim la creatiile cu totul inedite ale unor artisti, combinatii ce la inceput par neinspirate, iar mai apoi ne dam seama ca ne-am inselat).

Ce ar trebui sa fie un mărţişor
Daca vreţi sa faceţi o bucurie când dăruiţi un mărţişor, căutaţi-l! Căutaţi-l in aşa fel încât sa însemne ceva!

Aşadar, mărţişorul poate îmbracă mai multe forme. E nevoie doar de interes si imaginaţie din partea noastră.

 

“Primăvara este o reflexie a grădinii sufletului nostru iar mărţişorul este cea mai de preţ floare răsărita într-însa…”

Hits: 7

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ArabicChinese (Simplified)DutchEnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish
RSS
Follow by Email
Instagram
WhatsApp